Könyvkritika: Ernest Cline - Ready Player One

Ernest Cline
Ready Player One (Ready Player One)
Magyar kiadás éve: 2012

Fülszöveg:
2044-et ​írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert.
A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért.
Ernest Cline első regénye a 2011-es megjelenését követően megkapta a rangos Prometheus-díjat, és mostanra a popkulturális irodalom egyik legfontosabb kortárs művévé vált. Több millió példányban adták el, világszerte óriási rajongótábora van, és készül belőle már a nagyköltségvetésű film is: Steven Spielberg rendezésében várhatóan 2017 végén mutatják be a mozik.

   Miközben olvastam és nagy nehezen eljutottam a harmadik fejezetig, az volt az első gondolatom:
Hűha! Ez bizony nem nekem való. Ennyire nem vagyok kocka! Sőt.
   Úgy volt, hogy abbahagyom és nem folytatom, mert habár az alapötlet tetszett és a szereplők is szimpatikusak voltak, az a sok számítógépes utalás teljesen kikészített.
   Aztán úgy döntöttem, hogy nem hagyom annyiban a dolgot, mert érdekel, ráadásul a film előzetese  nagyon ütős, szóval elhatároztam, hogy beosztom a fejezeteket és minden nap annyit fogok elolvasni, ami még vállalható és biztosan nem unom meg.
A magyar kiadás borítója
   Így történt hát, hogy ma végül végül sikeresen befejeztem. Jelentem elolvastam és tulajdonképpen tetszett. Egész jól kiforrta magát a végére. Nem volt eget rengető és új kedvencet sem avattam, de arra tökéletesen megfelelt, hogy kicsit kimozduljak a komfortzónámból és megtapasztaljak, megismerjek valami újat.
   Bővebben a könyvről:
   Wade Watts egy olyan disztópikus világban él, ahol a Föld már régóta haldoklik. Természeti katasztrófák sora pusztít, a gazdaság már régen összeomlott, az emberek kénytelenek összetömörülni különböző emeletes-lakókocsi nyomornegyedekbe.
   Borzalmas és kilátástalan világukból csupán csak egyetlen menekülési lehetőség van. Az OASIS néven ismert virtuális világ, ahol bárki lehetsz és bármit megtehetsz.
   Wade már régóta vadászik az alapító, James Halliday által hátrahagyott Húsvéti Tojásra, arra az elrejtett kincsre, amit ha valaki megtalál mérhetetlen hatalom és gazdagság lesz az osztályrésze.
   Persze nem csak ő akarja magának a Tojást, hanem rengeteg másik ember. Egyesek pedig olyan elszántak, hogy még ölni is képesek lennének érte...
   A véletlen szerencse folytán, Wade lesz az első, aki évtizedek óta először, valamirevaló eredményt ér el a vadászat során, így hát egyhamar felbolydul az élete.
   Miközben rengeteg új barátra, szövetségesre és szerelemre (is) szert tesz, szerez magának pár igencsak befolyásos ellenséget, akik folyamatosan az életére törnek. Egy idő után kénytelen a nyakába venni a világot és menekülni.
Wade bejelntkezik az OASIS-be
   Közben pedig egy pillanatra sem adja fel az álmait és eltökélten keresi a virtuális világ legnagyobb kincsét.
   Wade karaktere nagyon szimpatikus volt. Már az elején sikerült megkedvelnem, hiszen példaértékű a hozzáállása. Nagyon kitartó és erős fiatalember, aki mindig próbálja a maximumot nyújtani. Emellett pedig okos, céltudatos, bátor és körmönfont.
   Azért az mindenképpen érdekelne, hogy Wade-nek vajon hogyan volt ideje olyan rengeteg könyvet elolvasni, valamint filmet és sorozatot megnézni, valamelyiket akár többször is, hiszen mindezek mellett még suliba is járt. Ezt azért kicsit nehéz volt elképzelni, bár aki megszállott lesz egy bizonyos dolog iránt, gondolom tud és akar is időt szakítani az ilyen dolgokra.
   Aztán persze ott volt még Ar3tmis (Samantha), akinek szintén nagyon nehéz volt a helyzete. Egyedüli lányként próbált meg ellavírozni és bizonyítani, ebben a világban. Roppant talpraesett és szórakoztató karakternek bizonyult, aki mindig megmondta a frankót.
   Szerettem még persze H és Shoto kettősét, valamint Ogden Morrow-t is. H és Og végül igencsak sok, pozitív meglepetéssel szolgáltak, amiken végül mosolyognom kellett és derülnöm is.
   Tetszett a világfelépítés, ráadásul simán el tudtam képzelni, hogy valamikor a jövőben tényleg ilyen helyzetben lesz majd az emberiség és még azt is elhittem, hogy valamikor lesz egy hasonló virtuális világ.
Az a bizonyos végső jelenet
   Nekem néha kicsit olyan volt, mintha az OASIS valamiféle továbbfejlesztett Facebook lett volna, James Halliday személyében meg néha az idős Mark Zuckerberg-et láttam.
   Kicsit kiborító és fárasztó volt a sok 80-as évekbeli popkulturális utalás, de egy idő után sikerült megszoknom őket és utána már nem is zavartak annyira. Megértettem persze, hogy a regény alapja pont erre épült, szóval tulajdonképpen elkerülhetetlen volt. 
   Mindenképpen megérte végül elolvasni. Remélem végül eljutok a moziba és láthatom majd a filmet, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. Az előzetes ígéretes és nagyon látványos, bár most, hogy már ismerem a könyvet, látszik, hogy sok mindent megváltoztattak benne.
Parzival (Wade) Og születésnapi buliján
   Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének részesei lenni egy nem mindennapi világnak, ráadásul szeretik a disztópikus és sci-fi elemekkel tűzdelt regényeket. Manga, számítógépes játék, Szárnyas fejvadász és cyberpunk rajongóknak pedig már-már kötelező darab.
   Kicsit nehezen haladtam vele, de amúgy kalandos volt, tele akció jelenetekkel, valamint badass, szórakoztató és váratlan fordulatokkal. Voltak benne vicces részek is, valamint itt-ott a romantika is előtérbe került, bár egyáltalán nem volt hangsúlyos.
   A történet egyébként teljesen lezárt, kerek egész, nem igazán hagy nyitott kérdéseket, de ha az író akarná, akkor akár még folytatni is tudná.
Nyestek a Hatosok ellen
   Pár szó a borítóról: Úgy tudom, hogy a borító teljesen egyedi, magyar kiadás. 
   Nekem a kék színű kötet van meg, amin láthatunk egy pixelekből alkotott kulcsot, benne egy számítógépes grafikával megrajzolt kincsesládával, valamint a Wade-et ábrázoló emberi sziluettel.
   Nincs benne semmi extra, de mindenképpen illik a történethez.

Megjegyzések