Könyvkritika: Lois Duncan - Sötét folyosók

Lois Duncan
Sötét folyosók (Down a Dark Hall)
Magyar kiadás éve: 2017

Fülszöveg:
Valami van ezzel a hellyel… valami… 
Kit nem találta a megfelelő szót, ezért inkább elhallgatott. Az épület közeledett, közeledett, végül csaknem rájuk borult. És akkor eszébe jutott a szó, amit keresett. 
Gonosz. 
Amikor Kit Gordy meglátja Blackwood Hall magas kapuját, csak az jár a fejében: ez a hely gonosz. A fenyegető épület borzongató félelemmel tölti el. Ahogy azonban kialakul Kit napirendje, igyekszik figyelmen kívül hagyni a pletykákat, miszerint a drága és elit bentlakásos iskolát szellemek járják. 
Ám az osztálytársai különös, idegen tehetségek tanújelét adják. Furcsa álmok kísértik, hangokat hall, a családjának és barátainak írott levelei elvesznek – és mindenre árnyat borít az őket körbeölelő varázs.

   Kezdjük ott, hogy az első pár oldalon keresztül azt hittem, hogy a főszereplő, Kit, igazából fiú.
Kit Haringtonból indultam ki... Na mindegy. :)
   Nagyon kis rövid könyvről van szó, hiszen mindössze csak 192 oldal, így elég gyorsan tudtam vele haladni, már amikor volt időm és kedvem olvasni.
   A történet eredetileg egy 1974-ben kiadott gótikus rémregényre hajazó történet, amit 2011-ben az írónő átszerkesztett, modernizált majd megint kiadott.
   Ezeket az információkat a kötet végén lévő interjúból tudhatjuk meg, amit Jenny Han készített Lois Duncan-nel.
A magyar kiadás borítója
   Egyébként arról az írónőről van szó, akinek a fejéből eredetileg kipattant például, a Tudom mit tettél tavaly nyáron című horror-sztori is.
   Ebből a regényből elvileg 2018-ban lesz film is - többek között - AnnaSophia Robb és Uma Thurman főszereplésével. Az  Alkonyat könyvek alkotója, Stephenie Meyer pedig a produceri szerepben fog majd tetszelegni.
   A történet elején megismerhetjük Kit Gordy-t, akit az anyja és a nevelőapja beírat egy bentlakásos iskolába, mert ők maguk nászútra mennek Európába.
   A Blackwood Hall egy olyan ősrégi kúria, ahol régen egy őrült férfi lakott. A ház híre megelőzi önmagát, hiszen az álmos kisváros lakói évtizedek óta suttognak a ház körüli furcsa, ijesztő és halálos dolgokról.
   Kit már a kezdetektől érzi, hogy valami nagyon nem stimmel ezzel a hellyel. Gyanúja pedig beigazolódni látszik, amikor kiderül, hogy rajta kívül mindössze három másik tanuló van az iskolában, ráadásul a tanárok is csak hárman vannak. A személyzettel pedig egyszerűen tilos szóba állniuk.
Kit Gordy (illusztráció)
   Eleinte minden érdekes és gyönyörű, ebben az igazán különleges helyben, ám aztán hamar kiderül és világossá válik, hogy micsoda rémisztő dolgok is történnek valójában a Blackwood Hall falai között.
   Kit és barátai, valamint osztálytársai, Sandy, Ruth és Lynda egyhamar gyanakodni kezdenek, amikor furcsa és rémes események sorozata veszi kezdetét.
   Egy világtól elzárt elit iskola, egy halállal terhes múlt, gyilkos és mindenre elszánt szellemek hada, eltűnő levelek, képmutató tanárok és egy gonosz igazgatónő.
   Kitnek végül el kell döntenie, hogy valójában mennyire éri meg kiaknáznia a sorstól ajándékba kapott hatodik érzékét? Vajon meddig éri meg elmennie egy baljós kimenetelű kísérletben?
   A történetben jelen van még egy nagyon halovány szerelmi szál is, ami később igencsak drámai fordulatot vesz.
   Valamint van még benne szó: a túlvilági életről, különleges, egyedi, de megrázó képességekről, művészetről és a túl hamar történő felnőtté válás buktatóiról is.
   Egyetlen egy bajom volt csupán ezzel a sztorival. A vége el lett kapkodva. Számomra roppant lezáratlanul hatott.
   Olyan volt, mintha az utolsó két-három fejezetet egyszerűen nem tették volna bele a könyvbe. Rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt és sok szereplő sorsa még most is erősen kérdéses a számomra. 
Az írónő
   Tipikusan olyan kötet amiben az író az olvasó fantáziájára bízza, hogy valójában hogyan is végződik a történet?! Nekem ez egy kicsit csalódás volt, főleg, hogy ettől eltekintve nagyon jól volt megírva, felépítve. Kit karakterével gyorsan és könnyen tudtam azonosulni, ráadásul kimondottan okos történetvezetés volt fellelhető benne.
   Lois Duncan mesterien ért a feszültségkeltéshez, csupán csak pár villódzó villanykörte vagy éppen egy sötét folyosó végén lévő tükör segítségével.
   Szóval ha egy olyan könyvre vágytok ami tele van titkokkal, jóleső borzongással, szellemekkel, megosztó szereplőkkel, váratlan és sokkoló fordulatokkal, de nem vérengzős, inkább elgondolkodtató és ijesztően intelligens, akkor mindenképpen ajánlom figyelmetekbe a Sötét folyosók című könyvet.
   Pár szó a borítóról: A borító nem az eredeti, ezt a Könyvmolyképző kiadó tervezte, ami egyáltalán nem baj. Szerintem nagyon sötét és kísérteties, mindenképpen illik a történethez. Olvasás közben pontosan így képzeltem el a Blackwood Hall-t.
Az eredeti borító

Megjegyzések