Disztópikus regények férfi főszereplőkkel

Sziasztok! :)

   A minap eszembe jutott, hogy rengeteg disztópikus témájú könyvet olvastam már és kicsit meglepően tapasztaltam, hogy bizony minden második, ilyen témájú regénynek női főszereplője van.
   Gondoljatok csak bele...
   Ott van például Katniss (Az éhezők viadala), Tris (A beavatott), Avery (Az ezredik emelet), Cassie (Az ötödik hullám),  Cinder és társai (Holdbéli krónikák), Violet (A Magányos város) Cassia (Matched) stb...stb...
   Ezzel a bejegyzéssel persze nem a női főszereplős disztópikus regényeket akarom támadni, hiszen nagyon szeretem őket, csupán csak összegyűjtöttem pár olyan könyvet, amikben a másik nem képviselői kerülnek világmegmentő pozícióba.

Íme:


James Dashner - Az útvesztő trilógia és kiegészítő kötetei

   Ez a trilógia most éppen aktuális is, hiszen hamarosan a mozikba fog kerülni a befejező rész.
   Egy igencsak távoli jövőben járunk, ahol Thomas emlékek nélkül ébred egy mozgó liftben.
Nem tudja, hogy ki ő és mire hivatott.
   A Tisztáson aztán megismer egy csomó másik fiút, akik hasonló helyzetben vannak mint ő. A Tisztást pedig egy titokzatos és monumentális útvesztő veszi körül, amiben szörnyek tanyáznak és ami folyton változtatja az alakját.
   Pár napon belül megérkezik Teresa, az egyetlen lány és ez bizony megmagyarázhatatlan események láncolatát indítja el...



Ernest Cline - Ready Player One

   A minap - itt - már írtam róla egy kicsit bővebben is, hiszen nemrég olvastam ki.
   Szintén aktuális, hiszen a könyvből készült film márciusban fog a mozikba kerülni.
   2044-ben járunk, amikor is a világ a pusztulás és a totális megsemmisülés küszöbén egyensúlyoz. Az emberek nyomorognak, természeti katasztrófák sora pusztítja bolyogót.
   A túlélők kénytelenek egy virtuális valóságba menekülni amely a OASIS nevet viseli.
Az OASIS egyik alapítója aztán tragikus hirtelenséggel meghal és nyomokat hagy hátra, amelyek megfejtésével valaki akár világ ura lehet majd.
   Főszereplőnk, Wade, egy igazi kocka, aki elhatározza, hogy ő lesz az, aki majd megtalálja a James Halliday által hátrahagyott Húsvéti Tojást...



Pierce Brown - Vörös lázadás trilógia

   Darrow a Marson él, a felszín alatt és bányászként tengeti mindennapjait. Vörösnek született, egy olyan társadalmi kasztba, amiben minden ember kénytelen nyomorogni és halálra dolgozni magát.
   Aztán egy napon történik vele valami igazán sokkoló, melynek következtében megtudja az igazat.
   A Mars már évtizedek óta alkalmas az emberi életre, csak éppen nem az ő társadalmi rétegének.
Darrow bosszút esküszik és kitartó munkával beépül az őt elnyomók közé. Egyetlen célja van, az, hogy megdöntse az elit és kegyetlen Aranyak igazságtalan uralmát...



Isaac Marion - Eleven testek trilógia

   Eredetileg csupán csak egyrészes, standalone regény lett volna, de a szerző úgy döntött végül, hogy trilógiává bővíti.
   A főszereplő R, bizony zombi. Egy élőholt srác, egy élőholt világban, ahol emberek maroknyi csapata harcol az életben maradásért, pontosan az olyan szörnyek ellen, mint főhősünk.
   R viszont roppant önérzetes és sajnálja, hogy gyilkos lett belőle.
   Éppen ezért, amikor megismeri Julie-t, eldönti, hogy nem enged a vérszomjának és megmenti a lányt.
   Ebből pedig igencsak furcsa kalandok sora kerekedik majd...



Lois Lowry - Az emlékek őre sorozat

   Ebben  sorozatban - többek között - az is nagyon érdekes, hogy mind a négy rész más és más főszereplőről szól, valahogyan mégis kapcsolódnak egymáshoz a kötetek.
   Az első részben Jonas kalandjait követhetjük nyomon, aki egy érzelmek és emlékek nélküli steril tárasadlomban él, ahol pontosan ő lesz a következő kiválasztott, hogy őrizze az emberiség múltját.
   Jonas gyermeki tapasztalatlanságán át ismerhetjük meg ezt a nem mindennapi világot, ahol az is hamar kiderül, hogy nem minden olyan nyugodt és tökéletes, mint ahogyan azt elsőre gondoltuk volna...





Megjegyzések