5 érdekesség a Cluedo társasjátékról amit talán még Te sem tudtál - 2. rész

Sziasztok! :)

   Az olvasási válságom sajnos még mindig tart, de a Cluedo társast még mindig imádom, ráadásul a legutóbbi ilyen témájú bejegyzésemnél megígértem, hogy hozom a folytatást, szóval itt is vagyok. :)

   Összeszedtem újabb 5 érdekességet erről a klasszikus, nyomozós játékról és mivel az előző bejegyzés is igen népszerű lett - ennek kimondottan örülök - talán lesznek még hasonló témájú cikkek a blogon.

   Addig is, az előző, Cluedo-val kapcsolatos témákat itt tudjátok megnézni:

1. Cluedo Book Tag

2. 5 érdekesség a Cluedo társasjátékról amit talán még Te sem tudtál - 1. rész

   Íme:

1.
   Az évtizedek során a játék eredeti készítői és a későbbi tulajdonos, a Hasbro, rengetegszer változtatta, modernizálta a 6 gyanúsított külsejét, életkorát, származását, sőt még a foglalkozásukat is, de egy dolog mindig állandó maradt.
   Plum professzor, Mrs. Peacock, Miss Scarlett, Green atya és Mrs. White/Dr. Orcid egyre fiatalabbak lettek, még Mustard ezredes maradt az egyetlen olyan karakter, aki folyton idős és alig változik valamit.


2.
   A fentebb leírtak miatt a játéknak sokféle változata látott már napvilágot.
   Van az eredeti, létezik gyerekeknek szóló, amiben arra kell rájönni, hogy ki ette meg a tortát, de akad Halloween-i különkiadás, Hollywood témájú, Snowy Peaks témájú téli kiadás, valamint létezik Harry Potter, Trónok harca, Dr. Who, Sherlok Holmes, Scooby Doo, Star Wars, Downton Abbey, Agymenők, Simpson család és még rengeteg más Cluedo is, valamint akad olyan is, ahol 6 helyett 12 lehetséges gyanúsított van.
   Ezekben valamikor a helyszínek és a gyilkos tárgyak is változtak.


3.
   Az eredeti 6+1 gyanúsított főbb adatai:

   Miss Scarlett: teljes neve Josephine Scarlett és színésznő. Egy igazi végzet asszonya, aki gyermekkori jó barátja volt az áldozatnak.

   Mustard ezredes: nyugalmazott katonatiszt és hivatásos vadász. Dr. Black zsarolta őt a kétes ügyei miatt. Az igazi keresztnevét nem ismerjük, de a legtöbb változatban Michael-nek hívják.

   Mrs. White: a Tudor kastélyban dolgozott, mint házvezetőnő. Blanche a keresztneve. 

   Később ugyebár Dr. Orchid vette át a helyét, akinek nem ismerjük a keresztnevét, de tudjuk róla, hogy ő Dr. Black nevelt lánya, akit kirúgtak a bentlakásos iskolából, mert kétes mérgezési ügybe keveredett.

   Green atya: eredetileg anglikán pap és Jonathan, néha John Green a teljes neve. Legtöbbször igazi szélhámosnak, csalónak van beállítva, ami miatt a készítők féltek az Egyház haragjától, ezért sok országban csak sima üzletember lett belőle.

   Mrs. Peacock: teljes neve Patricia Peacock.  Nagyvilági dáma, aki többször is volt már férjnél, de a ,,szerencsés" jelöltek végül rejtélyes körülmények között vesztették életüket.

   Plum professzor: eredetileg Peter Plum és régész, akinek az áldozat pénzelte az ásatásait.



4.
   A Cluedo az egyik legismertebb és legrégebbi társasjáték a világon ezért rengeteg kulturális örökséget hagyott maga után.
   Van belőle sima kártyajáték, számítógépes játék, sorozat, musical, képregény, rengeteg féle könyv és egy eredeti film is.
   Hatással volt más alkotásokra is.
   A 2003-as Charlie angyalai: Teljes gázzal című filmben például utalnak rá, hogy - többek között - azért lesz Max a következő Bosley, mert társasjáték közben megmutatkoznak csalhatatlan nyomozói ösztönei, amikor is rájön, hogy Plum professzor volt a tettes, a gyertyatartóval, a télikertben.
   A Psych - Dilis detektívek című sorozat alkotói úgy tisztelegtek a játék előtt, hogy a 100. epizód tematikája az eredeti Cluedo filmre épült, amibe meghívtak pár olyan sztárvendéget, akik anno szerepeltek a filmben is. Ez volt a sorozat 7. évadának, 5. epizódja.
   A szemfülesek legutóbb a Riverdale-ben láthatták hatását, amikor is morbid módon két olyan szereplő játszott a játékkal, akik maguk is sárosak egy gyilkossági ügyben.



5.
   SPOILER VESZÉLY
   Én szóltam, de aki mégis tudni akarja az igazat, az jelölje ki a fehér sávú szöveget. :)
   A Nyom című filmből végül egyértelműen kiderül, hogy a társasjáték eredeti tettese és gyilkosa Green atya, aki a revolverrel, a Hall-ban ölte meg Mr. Boddy/Dr. Black karakterét.


Megjegyzések